mensdoor mens

Vrijplaats voor zelfregie barst binnen jaar al uit de voegen.

Gehoopt had ze het wel, maar het rappe tempo waarmee het aantal deelnemers van Mensdoormens groeit, verbaast initiatiefnemer Chantal Soepboer ook wel een beetje. Ze neemt wel per direct maatregelen. De Vrijplaats voor zelfregie en herstel in De Hagedoorn breidt in verband met de grote toestroom met onmiddellijke ingang uit van twee naar vier dagen.

Een jaar geleden opende Mensdoormens de deuren van haar vrijplaats voor alle mensen die psychisch kwetsbaar zijn, worstelen met levensvragen of al dan niet oude verslavingsproblemen. Bij Mensdoormens worden deelnemers in de gelegenheid gesteld om tijdens of na een behandeling weer de stap naar buiten te wagen, weer bezigheden op te pakken en weer contacten aan te knopen. Zodra mensen zo ver zijn kunnen deelnemers ook lezingen, cursussen en studies volgen. Dat alles met hulp van ervaringsdeskundigen, zoals Chantal Soepboer zelf.

Mensdoormens begon in september 2018 met een handjevol deelnemers, maar zeker na de officiële opening kwamen er maandelijks nieuwe mensen bij. De meesten komen uit Almelo, maar ook uit de gemeentes Tubbergen en Twenterand wisten mensen de Vrijplaats voor zelfregie en herstel te vinden. Het aantal mannen en vrouwen houdt elkaar mooi in evenwicht, de leeftijden lopen sterk uiteen. De jongste deelnemers zijn twintigers, de oudste is de 60 gepasseerd. De nieuwkomers werden doorverwezen door instanties als Dimence, woonvormen, instellingen en klinieken of hoorden het van andere deelnemers of lazen over Mensdoormens in de krant.

In de zomervakantieperiode bereikte de drukte een hoogtepunt en kwamen zo’n veertig mensen in de week, maar het aantal deelnemers schommelt. ‘Dat is normaal’, aldus Chantal Soepboer. ‘Herstel gaat nooit in één rechte lijn omhoog, maar met schommelingen en terugvallen. Soms kunnen mensen een tijdje niet komen, maar dan houden we wel contact.’ Veertig deelnemers in de week noopte Mensdoormens wel om met spoed haar tweede ruimte klaar te maken, zodat er voldoende plek was op de dinsdag en donderdag tussen 9.00 en 14.00 uur.
De grote deelname is geweldig, vindt ook Soepboer, maar vroeg om aanpassingen. Want veertig mensen in de week, is té druk voor de doelgroep. Soepboer: ‘De mensen hebben ook rust en ruimte nodig.’ Een verdubbeling van de openingsdagen van twee naar vier moet voorlopig soelaas bieden. ‘Daarmee kunnen we een eind vooruit’, aldus Soepboer.

Mensen die geïnteresseerd zijn in Mensdoormens kunnen er terecht tijdens de openingstijden. U mag ook bellen of mailen voor een afspraak: chantal@mensdoormens.nl of 06 100 371 14.