Vette’ cheque van ondernemers De Vries voor tijdschrift Schik

In een tijd van stijgende prijzen, gierende inflatie en schaarste van papier, kan stichting de Klup Twente, uitgever van het kwartaalblad Schik, herademen. Want het Almelose ondernemersechtpaar de Vries overhandigde directeur/bestuurder Alina Fazal een cheque van liefst €5500,00. Daarmee is de uitgifte van het tijdschrift voorlopig veiliggesteld.

Stichting de Klup bracht dertien jaar geleden de eerste editie van Schik uit, een tijdschrift dat De Klup speciaal maakt voor, met en over mensen met een beperking – en iedereen die hen een warm hart toedraagt. Het blad wordt gefinancierd door haar adverteerders en gratis verspreid.

Wieger en Marlien de Vries, tot voor kort eigenaren van de roemruchte modezaak Split Level, waren ooit de allereerste adverteerders voor Schik en ze zijn daarmee doorgegaan tot de deuren van hun winkel definitief in het slot vielen. Omdat ze wisten van de enorm gestegen kosten voor de uitgifte van het tijdschrift, kwamen ze in de nazomer in actie voor Schik. Ze hielden een veiling van de laatste items uit de winkel en van geschonken kunstwerken. Na de veiling bleven ze nog wat spullen doorverkopen vanuit de winkel van collega-ondernemer Ben Kamp.

Over de opbrengst van die actie hulden Wieger en Marlien zich in stilzwijgen, tot dinsdag 10 januari. Tijdens een lunch in het nieuwe restaurant Brownies & DownieS bedankte Wieger de genodigden voor hun inzet voor de veiling en overhandigde hij directeur Alina Fazal een ‘vette’ cheque ter waarde van €5500,00 voor de uitgifte van Schik.

Het bedrag overrompelde de ontvangers. ‘We hoopten heel stiekem op €1000,00’, bekende hoofdredacteur Hanny ter Doest, ‘maar dit is wel een heel fantastisch bedrag’. Ze vertelde de gasten over de populariteit van ‘het boekje’ onder mensen met een beperking, maar ook dat het steeds moeilijker wordt om het gratis te kunnen blijven verstrekken, omdat papier schaars(er) wordt en de prijzen voor drukwerk in het afgelopen jaar met tientallen procenten tegelijk stegen. ‘Maar met deze bijdrage zijn we voorlopig uit de zorgen’.

Schik vierde in 2022 haar koperen jubileum. Het blad verscheen in het eerste jaar in een papieren oplage van 200 stuks, maar dat werden er al snel heel veel meer. Inmiddels verspreidt De Klup Twente 4000 full colour Schiks (‘Het Boekje’ onder de lezers) in de lente, zomer, herfst en winter. In Schik staan verhalen over activiteiten, hulp die de Klup krijgt van derden, er staan puzzels en kleurplaten in, tal van artikelen over mensen met een beperking en columns. Een flink aantal vaste rubrieken wordt gemaakt door redactieleden met een beperking.