De schoonheid van stekelige insecten

De schoonheid van stekelige insecten, de urgentie van persfoto’s, de pracht van de natuur. Het is allemaal te zien in de eerste solo-expositie van Remco Ditmar in de bibliotheek van Almelo. Maandagavond werd die geopend door wethouder Eugene van Mierlo en directeur Alina Fazal van De Klup Twente.

Remco Ditmar begon tien jaar geleden als vrijwillig redacteur/fotograaf van Schik, met magazine van voor en over mensen met een beperking van De Klup Twente. Remco’s aandoeningen (een lastige mix van PDD-NOS, Gilles de la Tourette en ADHD) compliceren zijn leven flink, maar als fotograaf heeft hij er ook baat bij. ‘Ik had altijd last van overprikkeling, omdat ik alles meteen meekrijg. Als fotograaf is dat een voordeel. Ik zie meer dan anderen. Iedere beweging, waar dan ook, ik merk het op. Die hyperfocus van me helpt. Vroeger was het een last, maar bij het maken van een mooie foto hoef ik er niet bang voor te zijn.’

Voor het tijdschrift Schik maakt Remco vooral veel opnames van insecten en dieren. Hij heeft een goede, vlotte pen en schrijft er ook leuke verhalen over. Maar zijn talent werd ook opgemerkt door een persbureau dat hem inmiddels regelmatig inschakelt voor het fotograferen van gebeurtenissen. Mede daardoor werd zijn werk steeds gevarieerder en zag hij kans foto’s te verkopen aan grote, landelijke media.

Nadat Remco de beschikking kreeg over goede fotoapparatuur werd zijn werk zo mogelijk nog mooier en gevarieerder. Werk dat niet te zien is in het tijdschrift Schik, maar wel op de tentoonstelling die De Klup Twente heeft georganiseerd om te laten zien hoe verrassend en getalenteerd deelnemers zijn. Met of zonder beperking. ‘Kunst kan de weg vooruitwijzen’, citeerde directeur Alina Fazal de wereldberoemde kunstenaar Barbara Hepworth. ‘En voor Remco is fotografie de weg vooruit gebleken.’

De tentoonstelling had niet tot stond kunnen komen zonder de hulp van de gemeente Almelo, drukker Herman Media en de bibliotheek. De gemeente hielp met de financiering van de tentoonstelling door het beschikbaar stellen van een waarderingssubsidie.

De foto’s van Remco Ditmar zijn tot 25 juli te bezichtigen tijdens de openingsuren van de bibliotheek van Almelo op de 4e verdieping.