Mantelzorg
Mantelzorgers in café verrastmet lekkernijen uit verre Syrië
Mantelzorgers in café verrastmet lekkernijen uit verre Syrië
Mantelzorgers in café verrastmet lekkernijen uit verre Syrië

Mantelzorgers in café verrastmet lekkernijen uit verre Syrië

Een leuke en vooral smakelijke verrassing voor Almelose mantelzorgers en de mensen voor wie ze zorgen in het Huis van Katoen en Nu. Het gebruikelijke broodje met soep was donderdag 4 april in het Mantelzorg café ingeruild voor heerlijke gerechten uit Syrië, die drie vrouwen uit het AZC van Almelo voor hen hadden bereid. ‘Helemaal super’, was de reactie na afloop.

Mantelzorg Almelo zorgt iedere maand voor een gezellig Mantelzorg café, waar mantelzorgers terecht kunnen voor koffie, thee, een goed gesprek en een gratis lunch. Samen of alleen. Mantelzorgers kunnen ook even hun ‘patiënt’ toevertrouwen aan de vrijwilligers van het Mantelzorg café en zelf even de stad in gaan.

Tijdens een aflevering van de Slingerbeurs in 2018 accepteerde Mantelzorg Almelo voor haar Mantelzorg café een aanbod van bewoonsters van het asielzoekerscentrum om een keer Syrische gerechten te bereiden. De voorbereidingen werden in het AZC getroffen, Jomana Tano, Adiba Keno en Nura Ibisz maakten drie grote schalen vol verrukkelijke Eish van burgur, peterselie en ui, een heerlijke tomatensoep, verrassende cake en een emmer popcorn (‘Dat vinden we in het AZC allemaal lekker’) en trakteerden daarop de verraste deelnemers. ‘Het was heel veel…maar nagenoeg alles is op’, constateerden vrijwilligers Marijke Spit, Ellis van de Vis en Monique van Riggelen na afloop – toen ze de laatste restjes met smaak verorberden.

Adiba, Nura en Jomana genoten evenzeer van hun eigen lekkernijen, maar nog meer van de ontmoeting van andere mensen. ‘Ik hou eigenlijk helemaal niet van koken, ik eet liever’, bekende Jomana na afloop. Het weerhield haar er niet van om samen met Nura en Adiba de vrijwilligers van het Mantelzorgcafé voor een tegenbezoek in het AZC uit te nodigen. Daar gaan de drie hun gasten leren de gerechten zelf te maken. ‘Ik vind het zo leuk dat we daarnaartoe gaan’, aldus Ellis van de Vis. ‘Ik ben er nog nooit geweest.’

Op donderdag 2 mei is er van 11.00 – 13.00 uur weer een Mantelzorg café voor Mantelzorgers en de mensen voor wie ze zorgen. Ook dan wordt een lekkere lunch geserveerd. Mensen die interesse hebben, mogen gratis deelnemen. Wilt u meer informatie? Mail dan Anne van der Raadt a.vanderraadt@mantelzorgalmelo.nl