Gamen, plezier, genieten en ook nog lekker eten met Game, Eet & Match

De gemeente Twenterand heeft een speciaal innovatiefonds. Daarmee kan ze activiteiten en projecten met maatschappelijke impact mogelijk maken. Het geld ligt voorwaar niet te verstoffen op een plank, Twenterand zet dat geld goed in. Zoals voor het seniorenproject Game, Eet & Match van stichting de Klup Twente. Dat kan de komende jaren op de steun van de gemeente rekenen, vertelde wethouder Mark Paters aan alle deelnemers bij de start van een nieuwe groep.

Game, Eet & Match (kortweg GEM) is een combinatie van een ontvangst met een speciaal gebakken lekkernij, een uur fysiek gamen en een heerlijke driegangenmaaltijd èn – voor de mensen die het nodig hebben – vervoer. Want GEM kan alleen plaats vinden in een speciaal gamecentrum, het FUN-IE-FIT, in Almelo.

GEM heeft niet één, maar twee doelen. Om te beginnen brengt het senioren in beweging. Vitale senioren, maar zeker ook mensen die nog maar moeilijk of zelfs helemaal niet meer lopen. Want voor ieder is er een passend game-aanbod. Daarnaast is GEM nadrukkelijk ook bedoeld om leeftijdgenoten met elkaar in contact te brengen en te zorgen voor een hoop gezelligheid.
Dinsdag 16 januari begon een splinternieuwe groep senioren uit Vriezenveen, Westerhaar, Vroomshoop en Den Ham met Game, Eet & Match. Ze werden ontvangen met koffie en lekkers en vervolgens deden (de meesten) voor het eerst mee aan virtueel bowlen en het dynamische racketball. Het maakte niet uit of ze nog nooit iets met gamen te maken hadden gehad, iedereen kon meedoen. Martje gooide tot haar eigen verbazing al gelijk een strike. ‘Beginnersgeluk’, dacht ze, maar ook bij latere beurten plaatste ze de ‘ballen’ wel heel goed. Op een ander veld werkte het snelle racketball op de lachspieren, maar werd er vrolijk en actief meegedaan. Nieuwkomer Jan zit in een rolstoel, maar vermaakte zich aan een reuzentablet (Beleeftafel) met woordgames. ‘Dit zou ik thuis moeten hebben’, sprak hij waarderend. Intussen werd een gamezaal in razend tempo omgetoverd tot pop-up restaurant en bereidde een ploeg vrijwillige koks een heerlijke driegangen maaltijd…
Wethouder Mark Paters kwam voor de eerste aflevering met senioren uit zijn gemeente ook naar Almelo om de ‘opening’ te verrichten. ‘Oh, hij ziet er veel jonger uit dan ik dacht’, gniffelden dames, terwijl de wethouder de kans aangreep om een VR bril uit te proberen. ‘Harstikke mooi hoor! Ik kan me voorstellen dat mensen dat graag willen doen.’ Paters werd gevraagd om het lint van het pop-up restaurant door te knippen. Daarvoor heette directeur Alina Fazal van De Klup Twente iedereen van harte welkom en zei ze nog maar eens hoe blij De Klup is met de subsidie van de gemeente Twenterand, zodat ze ook de senioren uit die gemeente GEM kan aanbieden.

Wethouder Paters vertelde de deelnemers over het innovatiefonds van Twenterand en dat de gemeente dat graag inzet voor projecten die ertoe doen en die ook kansrijk zijn. ‘Zoals dit Game, Eet & Match’. De wethouder zei ook dat het voornemen is om de activiteit ook in de komende jaren voor de inwoners uit zijn gemeente te financieren. ‘En dan knip ik gauw het lint door, want ik heb zo maar het gevoel dat jullie wel honger hebben’, besloot hij met een knipoog.
Een klein aantal deelnemers kende Game, Eet & Match. Ze deden mee toen het fonds FNO de activiteit voor senioren uit Twenterand betaalde en ook toen de gemeente ooit een tijdelijke subsidie beschikbaar stelde. Maar de meeste deelnemers waren helemaal nieuw. ‘Leuk!!’, was een veelgehoord antwoord op de vraag wat ze van het gamen vonden. De geserveerde maaltijd met een frisse, lichte courgettesoep, een heerlijke rodekoolschotel uit de oven en smakelijk toetje van griesmeel en bitterkoekjes werd ook al heel positief beoordeeld. ‘We komen volgende maand weer hoor’.
Deelname aan Game, Eet & Match kost slechts €6,00 per keer (alles inclusief). Wilt u informatie over Game, Eet & Match of ook meedoen? Informatie en opgave: Renate Voorvelt renate.voorvelt@deklup.nl of 06 5135 1275. Bgg Hanny ter Doest 06 1516 4576.