vakantiedagopvang de Klup

Overrompeld door interesse voor vakantiedagopvang


De Klup Twente is een tikje overrompeld door de grote belangstelling voor haar Vakantiedagopvang voor kinderen uit het speciaal onderwijs in de laatste twee weken van de schoolvakantie. Het aantal aanmeldingen overstijgt nu al het aantal van vorig jaar. Een mooie ontwikkeling natuurlijk, vindt De Klup Twente, maar daardoor kampt ze wel met een ernstig tekort aan vrijwilligers. De zoektocht naar extra handen voor 12, 13, 14, 19, 20 en 21 augustus is begonnen.
De zes weken lange zomervakantie is voor kinderen uit het speciaal onderwijs vaak té lang. Ze raken uit hun ritme, kunnen zich moeilijker vermaken dan veel andere kinderen, hebben minder aansluiting bij leeftijdsgenootjes in de buurt. Dat maakt een vakantie voor hun ouders vaak ook een zware opgave. Bovendien krijgen de kinderen niet zelden last van de abrupte overschakeling van vakantie, naar weer de reguliere schooltijden.
De Klup Twente biedt daarom in de laatste twee weken van de schoolvakantie, op de maandag, dinsdag en woensdag dagopvang voor deze kinderen. Er is een heel gevarieerd programma met ontspanning, sport- en spel, educatieve- en veel buitenactiviteiten en uitstapjes naar een leuke bestemming in de regio. Kinderen komen weer een beetje in een ritme van school, ze vermaken zich heel erg en steken nog wat op en hun ouders worden ontlast.
Dat de vakantiedagopvang in een grote behoefte voorziet, blijkt wel uit de sterk stijgende belangstelling in de afgelopen jaren. Maar de toeloop baart Jolanda Overdorp, coördinator van de vrijwilligers bij De Klup Twente, ook zorgen. Ze heeft op dit moment nog té weinig vrijwilligers voor de vakantiedagopvang en dreigt daardoor ‘nee’ te moeten verkopen aan kinderen en hun ouders. ‘We hebben echt meer mensen nodig, die op de maandag, dinsdag en woensdag willen helpen. Eén of twee weken. We hebben ze nodig voor allerlei zaken. Van vervoer tot begeleiding.’
De vakantiedagopvang wordt dit jaar mede gesubsidieerd door het Roggekamp Peitsch Fonds. De eerste week van de vakantiedagopvang is 12, 13 en 14 augustus, de tweede op 19, 20 en 21 augustus. Mensen die een handje willen helpen kunnen voor informatie en opgave terecht bij: jolanda@deklup.nl