Creatieve therapie voor mensen met beperking

Het leven is niet altijd makkelijk. Ook niet voor mensen met een beperking. Bij De Klup Twente krijgen zij nu de kans op een heel bijzondere manier – met beeldende vaktherapie – iets aan te doen aan problemen waar ze mee worstelen.

Bij De Klup Twente draait het al meer dan een halve eeuw om leuke, fijne, gezellige activiteiten waar deelnemers blij van worden, waardoor ze gaan bewegen of waarvan ze iets leren. Therapie was heel andere koek, dat behoorde daar nooit bij. Tot nu. Want met de komst van Nienke Dijkman kan De Klup haar deelnemers voor het eerst in haar historie therapeutische activiteiten aanbieden, waar ze op een creatieve manier leren hun moeilijkheden het hoofd te bieden. De eerste series zijn al afgerond en waren hartstikke succesvol.

De workshops bij De Klup hebben zes verschillende thema’s. Van (leren) grenzen aangeven en ontspannen omgaan met stress tot faalangst en zelfvertrouwen. Ieder thema wordt in vijf sessies behandeld met maximaal 5 deelnemers. De workshops worden gegeven door Nienke Dijkman, die de opleiding beeldende vaktherapie volgt. De thema’s heeft ze zelf bepaald. ‘Op basis van wat ik hier bij De Klup veel zie terugkomen en op basis van bekend onderzoek onder mensen met een beperking.’

Lastige thema’s worden door Nienke dus op een heel bijzondere manier behandeld: door kunst te maken. Terwijl ze bezig zijn, gaan de gesprekken over de wijze waarop deelnemers hun gedroomde toekomst kunnen bereiken en wat ze daarvoor nodig hebben.  De eerste workshop draaide om grenzen aangeven. Deelnemers vonden het maar heel erg moeilijk om duidelijk te maken waar hun grenzen liggen. Met alle gevolgen van dien: gevoelens van boosheid, dichtklappen, ongelukkig voelen, woelen in bed en niet slapen. Jasper en Jocelyn deden mee aan de workshop omdat ze daarin echt verandering wilden aanbrengen. Dat lukte. De workshop heeft hen heel erg geholpen, vertelden ze. Jocelyn: ‘Er is heel veel veranderd. Ik kan beter mijn grenzen aangeven zonder zo boos te worden.’ Ook Jasper geeft aan heel veel baat te hebben gehad bij de therapie workshops. Hij is meer en makkelijker gaan praten op een rustige toon en hij is zelf ook beter gaan luisteren. Het heeft alles bij elkaar de kwaliteit van leven van beide deelnemers flink verbeterd. Jocelyn: ‘Het gaat daardoor ook op mijn werk veel beter èn ik slaap stukken beter.’

Nienke Dijkman wordt als vaktherapeut zelf heel erg blij van de positieve effecten van haar therapiesessies met deelnemers. ‘Ik ben echt superblij te zien dat deze workshops zo’n positieve impact kunnen maken op het leven van deelnemers. Het zou prachtig zijn als we dit in de toekomst – mogelijk gefinancierd door zorgverzekeraars – bij De Klup kunnen blijven aanbieden.

Meedoen aan de workshops van Nienke? Mensen met een beperking kunnen zich nog aanmelden als ze iets willen doen aan * faalangst, * zelfbeeld/zelfvertrouwen en * keuzes maken. Lidmaatschap van De Klup Twente is niet nodig. De workshops zijn op de woensdag- en of donderdagavond van 19.00 – 21.00 uur. Er kunnen maximaal 5 deelnemers in één groep.

Meer informatie en opgave: Jolanda@deklup.nl of 06 14 46 52 88

*De namen Jocelyn en Jasper zijn niet de echte namen van de deelnemers, maar om privacy redenen verzonnen.