De Twentse  Sportploeg

Door de vorming van de Twentse sportploeg willen we als stichting de Klup Twente een vuist maken om sport voor mensen met een beperking in de regio te promoten. Op onze de Klup Twente website worden in overleg met de sportclubs passend en aangepast sporten in beeld gebracht. Ook kan iedere sportvereniging met aangepast sporten een stukje tekst aanleveren ter promotie van hun mogelijkheden.

Integratie en participatie zijn toverwoorden maar….. Iedereen zou overal aan mee moeten kunnen doen maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor sporters met een beperking maar ook voor sportverenigingen zitten er aan deelnemen vaak haken en ogen.
De regiocoach aangepast sporten Evert Draaijer  zou van deze belemmeringen graag op de hoogte gebracht willen worden natuurlijk met de bedoeling op zoek te gaan naar oplossingen. Maar Evert Draaijer zou ook graag vernemen als er nieuwe initiatieven op het gebied van aangepast sporten zijn .

Regionale samenwerking binnen Twente is in onze ogen belangrijk om sporten voor iedereen mogelijk te maken . Het liefste sporten in de woonomgeving maar soms is er een regionaal sportaanbod nodig bijvoorbeeld rolstoeltennis of rolstoelbasketbal. Deelname aan reguliere sportverenigingen is het streven ( inclusie gedachte) maar soms is passend of aangepast sporten nodig om in beweging te komen of te blijven.
Stichting de Klup Twente streeft ernaar om als Twentse sportploeg deel te nemen aan het twee jaarlijkse toernooi Special Olympics. Een groots landelijk sporttoernooi voor mensen met een verstandelijke beperking. In 2018 vond dit meerdaagse toernooi plaats in  Doetinchem en voor 2020 staat het evenement gepland in Den Haag.

In Twente wordt er op dit moment onderzocht of dit landelijke toernooi in 2022 in Twente kan plaats vinden. Voor de regio een enorme uitdaging en een kans om sporten voor iedereen mogelijk te maken. Tal van sporten worden er tijdens de Special Olympics aangeboden en vaak wordt er per individuele deelnemer ingeschreven. Stichting de Klup wil door de vorming van de Twentse sportploeg als regio naar buiten treden door gezamenlijk in te schrijven en door deel te nemen

Jeroen Korte

Jeroen Korte is binnen de regio Twente, als ambassadeur passend sporten, een geweldig voorbeeld dat sporten voor mensen met een beperking mogelijk is. Afgelopen september heeft hij tijdens de Almelo Allee de 10 km gerold.

Hiervoor is hij in krachttraining geweest. Behalve roller en handbiker is Jeroen nu ook actief binnen de rugby sport in Enschede. Sport, zegt hij zelf, heeft hem sterker gemaakt maar ook vele nieuwe contacten opgeleverd.

Jeroen geeft op verzoek sportworkshops (zie zijn inzet tijdens de Only Friends) en is wekelijks ook begeleider tijdens de sportcarrousel in Almelo. . Een sport- en beweegmoment voor mensen met een beperking. Dit in samenwerking met Aveleijn, de Twentse Zorgcentra en Stichting de Klup Twente. Behalve sporten zit Jeroen ook regelmatig aan tafel met mensen die over het aangepast sporten gaan. De vorming van de Twentse Sportploeg is een van zijn idealen en wil volgend jaar graag als begeleider mee naar de Special Olympics.